Where words fail,
MUSIC SPEAKS!
Oranje achtergrond_Tekengebied 1.jpg
Netwerk Zoetermeer_Klassiek Zoetermeer_RGBWIT_DEF.png

Met vele partners in de stad organiseren wij ook dit jaar weer een prachtige editie van Klassiek Zoetermeer. Een meerdaags festival waar klassieke muziek toegankelijk wordt gemaakt voor alle leeftijden. Op diverse locaties in de stad worden gratis optredens, workshops en andere activiteiten georganiseerd.

Klik op onderstaande activiteiten om meer te lezen over alle evenementen die de week van Klassiek Zoetermeer te vinden zijn in de stad!

24 en 25 nov

 
Oranje achtergrond_Tekengebied 1.jpg

Instrumenten Carrousel

Workshops instrumenten bespelen

Altijd al willen weten of het leuk is om een instrument te bespelen? Of gewoon nieuwsgierig of je het nog niet verleerd bent? Je hebt nu de kans om uit te proberen, kennis te maken met de docenten en meer over verschillende klassieke instrumenten te weten te komen en alle vragen te stellen die je hebt. In een carrouselavond kun je in 3 gratis lessen kennismaken met drie van de instrumenten klarinet, dwarsfluit, harp, viool en cello. Geef bij de inschrijving je voorkeur voor de instrumenten door, wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Woensdag 23 november

CKC&partners foto Carrousel Klassiek.jpg

Leeftijd: 18+

Waar: CKC Zoetermeer

Datum: 23 november


Rondes:

19.30 - 20.00 uur

20.15 - 20.45 uur

21.00 – 21.30 uur

Prijs: gratis

Deze activiteit zit vol! 

Lunchconcert Oude Kerk

Klassiek proeven op één van de mooiste locaties van onze stad

Zoals ieder jaar kunt u ook tijdens Klassiek Zoetermeer 2022 genieten van een prachtig concert in de Oude Kerk. Maar liefste drie musici spelen tijdens de lunch de mooiste composities. Dit concert is gratis toegankelijk. De deur van de kerkzaal is open vanaf 12.30 uur. 

Woensdag 23 november
12.30 uur

GRATIS
CONCERT

Ronald de Jong (orgel)

De bekende en veelzijdige Zoetermeerder Ronald de Jong studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht, waar hij met hoge cijfers zijn diploma's ontving.

Hij is actief als cantor-organist van de Oude Kerk, koordirigent, concertorganist, componist, beeldend kunstenaar en docent voor orgel, klavecimbel en piano. 

Wouter Harbens (piano)


Pianist Wouter Harbers (36) werd op Radio 4 "Een nieuwe ster aan het pianofirmament" genoemd. Deze middag neemt hij zijn publiek vanaf de vleugel mee in een programma vol romantische Serenades. 

Schuberts beroemde "Ständchen" is de perfecte opening, daarna verder met de prachtige Reverie van Debussy. Wouter speelt ook een originele Chinese compositie met de titel "Kleurrijke wolken voor de maan". Het beroemde "Clair de lune" van Debussy komt ook aan bod. En we sluiten af met de spetterende eerste Ballade van Chopin. 

In dit bijzondere programma speelt Wouter niet alleen piano, maar vertelt hij ook over de muziek. Zo krijgt de muziek een andere betekenis, en zult u de composities als nieuw ervaren.   
 

Sophie van Dijk studeerde aan het Utrechts Conservatorium en nam deel aan verschillende concoursen, zoals het Prinses Christina Concours. Zij volgde masterclasses bij onder andere Gwyneth Wentink.

Sophie geeft regelmatig concerten door het hele land, zowel solo als met haar harp/fluit-duo Sophie-Louise. Zij is ook lid van het

Ebony Ensemble uit Zoetermeer.  

Sophie van Dijk (harp)

 

Ukraine Liberation Orchestra

Klassiek concert in het Stadstheater

Het Stadstheater Zoetermeer het decor voor een bijzonder concert van het Ukraine Liberation Orchestra (ULO). Het ULO wisselt hartstochtelijke opera-aria’s af met onder andere de luchtige muziek van Mozart. De solisten, die hun sporen verdiend hebben in de grote Oekraïense operahuizen, zingen het emotionele O mio babbino caro van Puccini en het beroemde ‘duet’ uit De Parelvissers van Bizet. Soloklarinetist Taras Skrypnikov neemt u mee naar de wereld van de klezmermuziek en brengt onder andere de Klezmersuite Gefilte Fisch ten gehore. De lyrisch sopraan Maria Knihnytska zingt het prachtige Ave Maria van Caccini, evenals aria’s uit Verdi’s Rigoletto. En natuurlijk mag Rossini’s wereldberoemde Largo al factotum (Figaro…Figaro..Figaro…) uit de Barbier van Siviglia niet ontbreken. Onder leiding van dirigent Jeroen Weierink.

Donderdag 24 november
20.15 uur

Het ULO bestaat volledig uit professionele Oekraïense musici die hun land zijn ontvlucht vanwege de oorlog. In hun thuisland spelen de leden in de grote symfonie- en operaorkesten in de Oekraïense steden Kiev, Kharkiv, Donetsk en Dnjipro. 

Uk 1.jpg
Prijs: €16,50 p.p.
 

Parade Klassiek

De Oude Kerk zoals je hem nog nooit hebt gezien!

Kom op plekken in de Oude Kerk waar je normaal gesproken niet mag komen! Laat je deze avond verrassen door kleine concerten en activiteiten die net een beetje anders zijn dan normaal. Luister bijvoorbeeld naar een indrukwekkend verhaal op de zolder en laat je verrassen door een paar mooie optredens! Vind hieronder meer over de vijf bijzondere belevenissen die deze klassieke avond zo speciaal maken.

Parade Klassiek is gratis toegankelijk en duurt ca. 5 kwartier. Je kunt bij het aanmelden kiezen tussen vier verschillende starttijden. 

 

Bezoekers van dit evenement zullen kleine trapjes op gaan en dienen dus goed te been te zijn. Deze avond is af te raden voor mensen die last hebben van hoogtevrees.

Vrijdag 25 november

GRATIS
Ronde 1
19.00 uur
Ronde 2
19.15 uur
Ronde 3
20.00 uur
Ronde 4
20.15 uur

Deze activiteit zit vol! 

Mooie verhalen

Met de prachtige Oude Kerk als decor, zullen verteller Ties Brunt en Stadsdichter van Zoetermeer Robbert Roos je meenemen in korte verhalen over de klassieke muziek. 

Sinds 2003 is het Lincan-TRIO in binnen- en buitenland bekend als een authentiek Roemeens orkest. Het Lincan-ensemble heeft verschillende prijzen gewonnen op verschillende muziekfestivals, ze hebben ook verschillende optredens gehad op televisie en radiozenders. Grote muziekfestivals zoals: International Gipsy Festival in Tilburg, Sziget festival in Boedapest, Khamoro Festival in Praag en vele andere muziekfestivals hebben het Lincan Ensemble uitgenodigd voor hun speciale muziek.

Op vrijdag 25 november staan geven zij mini-concerten in de prachtige Oude Kerk, als deel van Parade Klassiek,

Mini-concert Lincan Trio

Verzetsverhaal

Wist je dat er Joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ondergedoken in de zolder van de Oude Kerk? Tijdens Parade Klassiek krijg je de unieke kans om deze zolder te bezoeken! 

Daarnaast krijg je bij dit bezoek aan de zolder het indrukwekkende verzetsverhaal van de Oude Kerk te horen.  

Een ander hoogtepunt van deze avond. Als je terug naar beneden komt van de zolder kan je genieten van verschillende Joodse liederen die worden gespeeld in de Oude Kerk. 

Joodse liederen

Lincan-TRIO in Zoetemeer 2021
oude kerk.jpeg
 
Oranje achtergrond_Tekengebied 1.jpg

Oosterkerk Scratch

Klassiek Zoetermeer houdt op zaterdag 26 november een scratchmiddag. 

Dit is een uitgelezen gelegenheid voor wie houdt van zingen in een koor maar geen tijd heeft om elke week te repeteren. Of voor degene die altijd dit al heeft willen spelen. Zoals de naam al zegt gebeurt tijdens een scratchdag alles vanaf scratch. Repetities en uitvoering zijn op dezelfde dag en deelname is gratis. Alle familieleden, vrienden en buren zijn welkom om op diezelfde avond te komen luisteren naar het concert om 20:00 uur in de Oosterkerk.

Er zijn in totaal 50 plekken beschikbaar voor de scratch en inschrijvingen gaan hard. De stemsoorten 'alt' en 'sopraan' zijn al vol, dus wees er snel bij!

Zaterdag 26 november
14.00 uur

WAT GAAT ER GEZONGEN WORDEN?

De middag staat onder leiding van Johan van Oeveren, de dirigent bij uitstek voor een leuke een leerzame scratch. Samen met hem gaan de zangers en zangeressen het Gloria RV 589 van Antonio Vivaldi onder handen nemen.

De partituur en luisterbestanden en bladmuziek worden begin november ter beschikking gesteld, zodat iedereen thuis al wat kan oefenen. Koorervaring is niet nodig, wel enigszins wenselijk.

REPETEREN SCRATCH: 14.00 - 17.30 UUR

AANWEZIG VOOR HET CONCERT: 19.00 UUR

AANVANG CONCERT: 19.30 UUR

 
 

Oosterkerk Concert

Op zaterdag 26 november vind een groot concert plaats in de Oosterkerk bij Podium 320 aan het Oosterheemplein. Hier kan je het eindresultaat van het samengestelde koor van de scratchmiddag bewonderen en daarnaast een optreden van een heus Barokorkest.

CONCERT OOSTERKERKSCRATCH
& MARGARETHA CONSORT

Het concert is gratis toegankelijk en er hoeft niet gereserveerd te worden. 

Zaterdag 26 november
19.30-21.30 uur

Margaretha Consort

 

De rest van de avond is er te genieten van het Margaretha Consort mét de solisten Tessa Maalke en Marie Anne Jacobs onder leiding van dirigent Johan van Oeveren.

Het Margaretha Consort bestaat uit een vaste kern van musici met als basis de Basso Continuo. Oprichter en drijvende kracht achter dit ensemble is de celliste/gambiste Marit Broekroelofs. Het ensemble bestaat ruim 10 jaar en het heeft zich de afgelopen jaren goed weten te profileren door afwisselende en boeiende programma’s te maken, altijd van uitstekende artistieke kwaliteit en met gevoel voor historie en dramaturgie.

output.jpg

Bij het Oosterkerk Concert is het prachtige eindresultaat te zien van de scratchmiddag. De middag staat onder leiding van Johan van Oeveren, de dirigent bij uitstek voor een leuke een leerzame scratch. Samen met hem zullen de zangers en zangeressen het Gloria RV 589 van Antonio Vivaldi onder handen hebben genomen.

's Avonds laat het samengestelde koor van 50 man zien wat zij diezelfde middag hebben geoefend. Ondersteund door het Maragetha Consort. 

Oosterkerk Scratch

GRATIS
CONCERT

Klassiek Peuterlezen

Peuterlezen in Bibliotheek Oosterheem

Een leuke kans om ook de allerkleinste te betrekken in de week van Klassiek Zoetermeer. Kom op de woensdagochtend samen met uw (klein)kinderen naar het Peuterlezen in de Bibliotheek Oosterheem. 

De voorlezers van Bibliotheek Zoetermeer lezen aan de kids elke week bekende en minder bekende prentenboeken voor over allerlei onderwerpen. Speciaal voor Klassiek Zoetermeer is het thema van de boeken tijdens deze week 'klassieke muziek'. Naast voorlezen worden er ook liedjes gezongen en bewegingsversjes gedaan. Aanmelden is niet nodig!

Woensdag 23 november
10.30 uur

 
 

SCHOLENPROGRAMMA

In samenwerking met CKC & partners
24 en 25 november

Eén van de mooiste onderdelen van Klassiek Zoetermeer is ieder jaar weer het Scholenprogramma met CKC & partners. 

Honderden kinderen van de basisscholen in Zoetermeer maken tijdens dit project vaak voor het eerst kennis met klassieke muziek. Ze zien een klein concert en gaan vervolgens aan de slag met de muziek tijdens diverse workshops. Zo gaan sommige klassen aan de slag met muziekinstrumenten en leren andere klassen dansen op de muziek van het concert, maar komen ook de prachtigste kunstwerkjes tevoorschijn met inspiratie van hetgeen wat ze zojuist gezien hebben. Ook wordt er een online lespakket aangeboden aan de scholen die niet de mogelijkheid hebben om langs te komen.  

IMG_4418.jpg

Niets van Klassiek Zoetermeer missen?

#Netwerk079events

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle